Etter «Trygg på trening» foredragene – Her er de Etiske retningslinjene og Beredskapsplanen til klubben vår.
Etiske retningslinjer for Loddefjord IL
Disse etiske retningslinjene er utarbeidet for klubbens representanter og andre som skal utføre oppgaver som innebærer tillits- eller ansvarsforhold overfor medlemmer i Loddefjord IL
Loddefjord IL jobber for at barn og unge skal utvikle gode ferdigheter og holdninger i trygge omgivelser. Som representant for Loddefjord IL skal du verne om og etterleve idrettens grunnverdier og gjeldende lovverk.
Som representant for Loddefjord IL skal du:
- Fremstå som trygg og behandle alle medlemmer likeverdig og forebygge all form for diskriminering, mobbing og seksuell trakassering.
- Unngå at medlemmer fremstilles negativt gjennom film, fotografering og annen dokumentasjon. All distribusjon i offentlige kanaler skal skje ved samtykke fra medlemmene eller deres foresatte.
- Ha taushetsplikt. Informasjon du i fortrolighet mottar fra et medlem, skal behandles konfidensielt. Taushetsplikten frafaller ved fare for liv og helse.
- Ivareta medlemmenes beste og være ærlig og tydelig i all kommunikasjon med barna/ungdommene i klubben.
- Tilrettelegge for at felles kommunikasjon med barn og unge er gjennomsiktig og tilgjengelig for alle involverte.
- Ivareta barn og ungdom sin sikkerhet. Det bør alltid være flere frivillige tilstede når man er i situasjoner der man representerer Loddefjord IL. Det være seg trening, kamp, oppvisning eller reiser i regi av klubben/laget.
- Aldri være ruspåvirket når du er sammen med barna/ungdommene.
- Være kjent med klubben sin beredskapsplan for forebygging og avdekking av seksuelle overgrep og trakassering mot barn/ungdom.
Beredskapsplan ved mistanke om
trakassering og seksuelle overgrep mot medlemmer
Intensjon:
- Forebygge og håndtere trakassering og seksuelle overgrep mot utøvere i Loddefjord Idrettslag.
- Sikre at trenere og tillitsvalgte har relevant kompetanse.
- Sikre at trenere og tillitsvalgte har kjennskap til sitt ansvar i arbeidet med å forebygge og håndtere trakassering og seksuelle overgrep mot utøvere.
- Ivareta tiltak som må iverksettes ved mistanke om overgrep.
Beredskapsplan
Loddefjord idrettslag har utarbeidet denne beredskapsplanen for forebygging og håndtering av mistanke om trakassering og overgrep mot medlemmer i Loddefjord idrettslag.
Alle klubbens representanter skal gjøre seg kjent med og signere denne før tiltredelse i verv som innebærer arbeid med barn og ungdom.
Styret informerer utøvere og foresatte om beredskapsplanen.
Beredskapsplanen er tilgjengelig på klubbens hjemmesider.
Ressursteam
Hovedstyret plikter å legge til rette for at alle representanter får tilgang til kompetanse om trakassering og seksuelle overgrep mot barn og ungdom ved intern eller ekstern kursing.
Klubben vil etablere et ressursteam som involveres når det er mistanke om eller er påvist trakassering av noen av våre medlemmer.
Styreleder for klubben er ansvarlig for gruppen. Alle gruppene i idrettslaget utpeker sin ansvarlige representant som samarbeider med styrets representanter.
Handlingsalternativ ved bekymring og mistanke
Dersom noen har mistanke om seksuell trakassering eller seksuelle overgrep, benytt gjeldene aksjonskort og varsle ressursteamet. Ikke involver andre før etter avtale. Om du etter drøfting med ressursteamet fremdeles er bekymret og de ansvarlige ikke varsler, har du selvstendig varslingsplikt.
Plikt til å varsle barneverntjenesten har man når «det er grunn til å tro at et barn blir mishandlet i hjemmet eller det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt» (barnevernloven § 6-4). En magefølelse som kan støtte seg på en enkeltuttalelse, enkelthandling el. er tilstrekkelig for at man har «grunn til å tro.» Bekymringsmeldinger skal meldes til barnevernet. Disse kan også meldes anonymt.
Politiet skal varsles umiddelbart i akutte situasjoner
Alle har en generell avvergeplikt. Hvis man mener at det er fare for at barnet mest sannsynlig vil kunne utsettes for (nye) overgrep ved å ikke gripe inn, kan det være straffbart å unnlate å gripe inne eller å unnlate å varsle politiet.
Meld fra til representant for ressursteamet når bekymring meldes til barnevernet eller politi.
Samtale med utøver som melder fra om forholdet
Lytt til medlemmet og vis at du tar det på alvor. Unngå å styre samtalen. Gjenta utsagn som komme, slik at medlemmet evt. kan korrigere om du har forstått feil. Noter ned uttalelser og annen relevant informasjon etter samtalen.
Lov aldri noe du ikke kan holde. En må aldri love taushet om det en får vite. Forbered deg mentalt og følelsesmessig på at betroelser kan komme.
Samtale med foresatte til den berørte
Dersom mistanken gjelder overgrep mot mindreårige skal det vurderes om de foresatte skal informeres før en har konsultert med barneverntjeneste og/eller politi. Er overgriper en av medlemmets foresatte eller annen i nær relasjon utenfor idrettslaget skal barnevernet/politiet informeres før foresatte.
Trakassering
Ressursteamet avholder separate møter med begge parter. Avhengig av utfallet av samtalene må gruppen vurdere om den skal iverksette eventuelle reaksjoner mot vedkommende som har trakassert, for eksempel oppsigelse, fritak av oppgaver, idrettslige sanksjoner eller politianmeldelse.
Overgrep
Dersom mistanken gjelder overgrep mot mindreårige skal det vurderes om de foresatte bør informeres før en har konsultert med barneverntjeneste og/eller politi. Klubbledelsen har et selvstendig ansvar for politianmeldelse, men kan også sammen med foresatte anmelde forholdet til politiet. Klubben må også vurdere om saken skal anmeldes for idrettens egne domsorganer.
Samarbeidspartnere
Ressursteamet skal ha kontakt med en eller flere samarbeidspartnere som har kompetanse på seksuelle overgrep mot barn og unge. Det er viktig å søke råd tidlig. Gode samarbeidspartnere bør etableres før en hendelse oppstår.
Barnevern og politi tilbyr veiledning uten plikt til å oppgi barnets personalia.
Ettervern øvrige utøvere og foresatte i klubben
Snakk åpent og konkret om det som har skjedd. Hemmelighold og uklare meldinger medfører risiko for rykter og oppkonstruerte historier.
Unngå å dele intime detaljer.
Gi rom til å snakke om hendelsen, tanker og følelser.
Vær oppmerksom på mulige etterreaksjoner. Reaksjonsmønstre vil kunne variere fra utøver til utøver.