Loddefjord IL
Postboks 2436 Drotningsvik
5834 Bergen
post@loddefjordil.no
Org.nr: 976 472 977
KUNSTLØP
Loddefjord Idrettslag Kunstløp har aktiviteter for barn fra 4 år og til voksen grupper. Alle kunstløpere trener på Iskanten Ishall.
Er dere interessert i mer informasjon om kunstløp som konkurranseidrett, ta kontakt med klubbleder på kunstlop@loddefjordil.no
8-10 år: oppvisningsklasse
Fra det året løperen fyller 11 år:
Når en løper skal få lagt et program / løp til musikk, og snart skal stille i sin første konkurranse, må løper velge seg en musikk som passer til kunstløp. Musikken skal være instrumental. Snakk gjerne med din trener om forslag og ideer til musikkvalg. For at en løper skal stille i en konkurranse utenfor egen arena, må løperen ha bestått test 3 og samtidig kunne beherske 4 ulike hopp, samt kork og/eller parallell (4 omdr.). Når løper er klar, og løper ønsker dette, er det fint om trener og løper / familie snakker sammen, og blir enige om når dette skal skje.
Musikk må kanskje kuttes til den lengde den skal være og dersom noen andre enn dere selv skal ordne dette, må dette kostes av hver familie. Pris avtales med den som skal ”kutte” musikken.
Det er vanlig at løper får lagt program på sommer is /sommerleir, eller så raskt som over hode mulig ved oppstart av en ny sesong, helst innen de 2 første ukene ved sesongstart.
Hver familie og med samråd med trener kan velge hvem som skal legge program til deres barn. Hver familie koster dette selv.
Når programmet er ferdig skal du få et elementskjema av den som har lagt programmet ditt. Der skal det stå hvilke elementer du skal utføre i ditt program i en rekkefølge fra start til slutt. Du må huske å gi en kopi til din trener, (elementskjema). Det skjemaet skal også sendes inn til Norges skøyteforbund, det gjøres av en representant fra din klubb. Alle endringer i etterkant skal sendes til NSF.
Dersom barnet er under 11år kalles gruppen Oppvisningsklasse, denne gruppen går kun friløp og blir bedømt med farger. Oppvisningsklassen får ikke plasseringsresultater.
Er barnet over 11 år, stiller barnet i en klasse som heter Cubs.
Som foreldre skal du støtte barnet ditt på en positiv måte før, under og etter et stevne / konkurranse. Foreldrene skal stille opp og bringe barnet til avtalt tid og være en støttespiller, men holde seg i bakgrunnen. Som foreldre er det viktig å passe på slik at barnet har med seg tingene sine og at barnet får i seg litt mat, nok søvn o.l. Under et stevne / konkurransen er det treneren som har hovedansvaret for barnet ditt (i ishallen).
I Cubs klassen går barnet kun friløp, og det er arrangørklubb som bestemmer hvilken dag løperne skal konkurrere. Det samme gjelder for neste klasse som er Springs.
Det er også en klasse som kalles Basic. for å delta i denne klassen må man ha gått 1/2 år i Cubs og 1/2 år i Springs. Løperen går kun friløp (langprogram), men kan i motsetning til de andre gruppen benytte vokalmusikk.
I andre klasser som Debs, Novice, Junior og Senior starter konkurransen på lørdag med at løperne går kortprogrammet og på søndagen langprogram.
I et kortprogram er det fastsatte elementer som må utføres. Ekstra elementer eller utelatelse av et el. flere elementer får løper ”trekk” for.
Noen dager før et stevne / konkurranse, utføres det en trekning, der det trekkes startrekkefølge; hvilket nr. du skal gå ditt program i konkurransen.
Løperne blir så innelt i grupper; er det for eksempel 15 løpere i Cubs-klassen deles som regel gruppen i to. De med startrekkefølge 1-7 blir gruppe 1 og 8-15 i gruppe 2.
Etter at alle løperne har gått sitt kortprogram blir resultatene offentliggjort. Er du Debs løper trekkes startrekkefølgen for langprogram etter resultatet fra kortprogrammet. De som ligger øverst på resultatlisten etter kortprogrammet, starter i siste gruppe på søndag. Og de som ligger nederst, starter først.
Som konkurranseløper trenger du å ha minst en kunstløpskjole. I de større klassene hvor det utføres 2 program er det vanlig at løper har 2 kjoler, et til kortprogrammet og et til langprogrammet. Jentene må også ha en brun strømpebukse. Har du langt hår bør det settes opp slik at det ikke er i veien når du utfører ditt program på isen.
Du kommer i ishallen til det tidspunkt som er avtalt med din trener. Det første du gjør er å oppsøke din trener og gi beskjed om at du er kommet. Møt opp minimum en time før din gruppe skal gå på isen til 5-6 min. oppvarming.
Etter en liten prat med treneren din, går du i garderoben og ordner med skøyter, hår, drakt, ta på joggesko og gjør deg klart til å starte oppvarming (barmark).
Du må ha 2 cd-er med kortprogram musikken og 2 cd-er med langprogram musikken din på.
Før oppvarmingen tar du med deg cd-ene og leverer en cd til speaker, er du i tvil hvor speaker sitter spør treneren din. CD nr 2 (reserve)leverer du til treneren.
Oppvarming (barmark) er øvelser som treneren og du er blitt enige om.
Etter oppvarmingen og det er ca.15 min før du skal på isen, går du i garderoben og tar på deg skøytene /kjole og ordner deg til 5- 6 min oppvarming på isen.
Oppvarming på isen: på isen går du igjennom de elementene du skal vise fram i programmet ditt. Etter 5-6 min på isen skal du gjøre deg klart til å gå programmet ditt når det blir din tur. Ofte må du gå tilbake til garderoben og holde deg i bevegelse. En ting som er viktig for en løper er å holde deg varm hele tiden til du skal gå på isen igjen for å utføre ditt program.
Ved ankomst på isen en det vanlig at løperen viser seg fram, og etter at programmet er utført takker løperen for seg (neier), før man forlater isen.
Når du kommer av isen er det vanlig at treneren som er til stedet under konkurransen kommer med tilbakemelding på hvordan du utførte dine elementer på isen i programmet ditt. Du får også komme med dine egne synspunkter.
Så kommer dommerne til å gi deg poeng for ditt program. Foreløpige resultater blir lest opp av speaker.
Etterpå går du i garderoben, tar av deg skøyter og kjole. Tar på joggesko, jogger + tøyer ut litt.
Hent cd-en din som du leverte til speaker tidligere.
Det er vanlig at alle løpere er med på premieutdelingen etter stevnets slutt. Er du forhindret fra å være med på premieutdelingen, er det fint om du snakker med en annen løper i fra din klubb, om de kan ta med din premie/diplom hjem.
Det foreligger en dommerprotokoll etter stevnets slutt. Denne protokollen blir lagt ut på stevnet arrangørside. Denne protokollen kan løper selv ønske at treneren går igjennom for å se hva som var bra, mindre bra, etc. Løper må selv ta kontakt med sin trener for å få dette gjort.
Postboks 2436 Drotningsvik
5834 Bergen
post@loddefjordil.no
Org.nr: 976 472 977